вторник, 31 декември 2013 г.

Плагиаторът

Помагалото
Наскоро един колега и добър мой приятел ми съобщи, че е открил едно странно „учебно помагало” по органична химия, в което голяма част от учебния материал е дословно преписана или копирана от моите PDF-лекции, които започнах да предоставям още през 1995 г. на моите студенти за безплатно сваляне от Интернет, а също така бяха любезно предложени и от сайта The Life SciencePortal. При това въпросното плагиаторско пособие се продаваше в библиотеката на ХТМУ в София. Изданието е на ХТМУ от 2011 г. Разбира се излишно е да отбелязвам, че никъде в цялото издание не се споменава моето име като автор, нито пък са цитирани някъде моите лекции. Не мога да виня рецензентите, вероятно не са знаели за съществуването на моите лекции. Ще отбележа също и немалко значителния факт, че с тези „свои записки” като „учебно помагало” плагиаторът Петър Тодоров е участвал в конкурс за доцент и е бил успешно хабилитиран!
Аз естествено много се разгневих, както би се разгневил всеки нормален човек, когото ограбват и който е сгащил крадеца. При това крадецът по никакъв начин не се е опитал да се прикрие, да избяга или да се престори на невинен. Напротив, делото му лъщи нагло-откровено с цялата си скверна отразена светлина, защото кражбата е абсолютно очевидна и съвършено лесно доказуема.
Все пак аз реших да си направя труда (отне ми доста време) и да съставя две таблици. В едната посочих кои откъси от „записките” на кои от моите публикувани в Интернет PDF-лекции съответстват 100 %. В другата поместих като илюстрации само някои от многобройните крещящи примери от „записките”, съпоставени със същите откъси от моите отдавна публикувани PDF-лекции. Става дума за тотално и безсрамно „copy-paste” действие. Който е писал формули, схеми и фигури в химически публикации знае, че това е много трудоемка и времеемка работа, изисква сериозни умения и добро познаване на съответния софтуер.
В текстовете на моите писмено развити лекции – във вид на глави от учебник – е вложен моят преподавателски опит и подход, те са дълбоко премислени и усъвършенствани с течение на годините. Всеки, който ги е чел, и особено всеки студент, който е учил по тях, ще потвърди това. Тези лекции са изцяло мой авторски труд, не са заимствани от никъде. Разбира се фактологията е принципно еднаква за всички учебници по света, не съм си измислял нова органична химия, но съм се старал да поднасям и без това сложния материал на едно по-достъпно равнище, а където е възможно – и по един по-увлекателен начин. Всяка от тези лекции е плод на няколкомесечен труд.
В сайта си съм посочил: „Тук ще намерите развити като глави от учебник някои от лекциите ми по органична химия – може безплатно да ги свалите  (PDF формат).и да ги изпечатате (с нетърговска цел).” Накрая се подчертава изрично: „©1995-2016. Авторските права запазени.” Явно гражданинът е сметнал, че това за него не се отнася.
Не зная дали може да се очаква, че Тодоров ще ми се извини публично и дали ще ме цитира в следващото си издание (ако има такова) поне като „ползвана литература”. Но се възползвам от правото си да информирам моите колеги и студенти за това плагиатство по начините, които съвременните средства за информация предлагат.

4 коментара:

 1. Съди го! "Единствен кандидат в конкурса ... за нуждите на катедрата ..."

  ОтговорИзтриване
 2. "...Издадените през 2011 г. "Записки по Орг. химия" демонстрират както задълбочените му познания по ОХ, така и преподавателските му умения..." уау

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не зная да се радвам ли, че се оценяват "задълбочените ми познания и... умения" или да се ядосвам, че това не се отнася за мен...

   Изтриване
 3. Уважаеми професор Иванов,

  Пише Ви Петър Тодоров, авторът на “Записки по Органична химия” по повод обвинението ми в плагиатство, публикувано на Вашия сайт.
  Не знам от къде да започна, но най-напред искам най-искрено и чистосърдечно да Ви се извиня за допуснатата от мен непредумишлена грешка и голямото недоразумение, което се е получило относно нецитирането на Вашето име и сайта на вашите PDF-лекции. Помагалото го написах единствено и само заради студентите и улесняването на учебния процес.
  С оглед да се предотврати по-нататъшното използване на 'записките' в този им вид, беше предприето: 1) изтегляне от продажба на отпечатаните екземпляри и 2) отстраняването на pdf-файла предлаган в интернет.
  Държа да отбележа, че втори път подобна макар и неумишлена грешка от моя страна няма да бъде допусната и ако след време помагалото бъде преиздадено, това ще бъде предварително съгласувано с вас.
  Надявам се, че ще приемете моите най-искренни извинения за допуснатата от мен грешка.

  С уважение,
  П.Тодоров

  ОтговорИзтриване