петък, 8 декември 2017 г.

ЧЕТИ ЕТИКЕТА! (четиво за журналисти и обикновени хора)

Увод
Първо да обясня защо за журналисти. Имам задочен спор с една тв-водеща, която твърдеше, че е била отличничка в часовете по химия. Вярвам ѝ. Обаче напоследък се появи в медиите едно ново понятие: „функционално неграмотен“. Тоест можеш да четеш, но не схващаш за какво става дума, можеш да изкарваш шестици, но забравяш прочетеното още на другия ден. Всеки от нас е преживял това поне веднъж в живота си. И сега да си дойдем на думата, има много журналисти, които проявяват непростима химическа неграмотност и невежество, а умират да коментират колко били вредни храните, защото били тъпкани с химия! То затова се казва „общообразователно училище“, защото дава общи и най-основни познания във всички области на живота. Да си спомним онази шега, дето видни „природозащитници“ питаха депутатите колко голяма е заплахата от замърсяване на околната среда с кислороден дихидрид (или водороден оксид – не помня точно). Ако ги питаш обаче какво е „цък две, ха още пет – охаааа!“,  веднага ще се сетят, че става дума за алкохол и за ракийка … С2Н5ОН!
Призовават ни да четем етикетите на храните, които купуваме. Там обикновено се изброяват десетки „химикали“, т. нар. „Е-та“, овкусители, подобрители и прочия… По телевизията говорят „Защо ни пробутват нискокачествени храни и напитки, подсладени не със захар, а с изкуствени подсладители? Защо пак ни тровят с тази химия?“ Хора, вземете се в ръце! Химията няма за цел да ви трови или да ви пробутва долнокачествени и евтини напитки! Че захарта да не би да не е химическо съединение, да не би да е по-малко вредна от захарина или аспартама? Бялата захар е една от най-коварните отрови, защото е вкусна, приятна и води до пристрастяване. А затлъстяването? А диабетът? По този въпрос вече писах преди няколко месеца:

Да прочетем етикета
Преди няколко дни бях неволен свидетел на следния диалог между две касиерки в хранителен магазин: „Марче, видя ли, пуснали сме някаква нова шунка от пилешко?“ „Така ли? Не знаех.“ – „Ами да, току-що я таксувах тая шунка на един клиент“ – Клиентът бях аз, тъкмо бях платил по безконтактния начин. Не успях да се въздържа и реших да ги провокирам: „Аз прочетох етикета, да знаете – пълно е с химия!“ – „Ох, аман от тази химия, ужас!?“ – каза втората касиерка.
А ето какво казваше етикетът:
Съставки: 65% филе от пилешки гърди…
Олеле! – помислих си. – Значи всичко останало е химия! Опазил Бог!
Другите съставки от етикета бяха: вода (H2O = OH2, т. е. кислороден дихидрид!), трапезна сол, картофено нишесте, декстроза; сгъстител: преработени „eucheuma“ водорасли; стабилизатори: трифосфати, полифосфати; животински белтък (пилешки); антиоксиданти: натриев ериторбат, лимонена киселина; овкусител: мононатриев глутамат; екстракт от подправки, екстракт от ароматизанти, консервант: натриев нитрит.
Хранителни стойности за 100 g: енергийна стойност: 355 kJ/84 kcal; мазнини: 2,0 g, от които наситени мастни киселини: 0,2 g; въглехидрати: 2,9 g, от които захари: 0,2 g; белтъци: 13,5 g; сол: 2,40 g.

Фигура 1
(http://ochemist.losttribesource.org/orgchem/ppt/shunka.pdf)
Ще се спра поотделно на всеки от тези ужасяващи химикали (формулите им са дадени на Фиг. 1), с които производителите искат да ни отровят:
1. Кислороден дихидрид, ОН2 – много опасен химикал, може да доведе до фатален край, например ако напълните ваната догоре и се гмурнете като дишате дихидрида вместо въздух. Може да се замести с водороден оксид!
2. Натриум хлоратум (уж трапезна сол, ама кой знае! Да не се бърка с „шюслеровата сол“ Natrium chloratum) – видите ли, съдържа хлор, страшно задушлива отрова, използван е като бойно отровно вещество в Първата световна война! Е, вярно, че тук е като хлориден йон, но какво от това, все пак си е хлор, нали!
3. Нишесте – само погледнете колко е сложна формулата му! Как може да не е отровен с такава сложна формула? Само най-умните и най-красивите студенти съумяват да я напишат на изпита. Да се надяваме, че не сте яли много картофи или ориз досега в живота си, защото съдържанието на този ужасен химикал в тях може да стигне до 80%.
4. Декстроза – олеле, също така мъчна формула, сигурно е доста отровна… Чудя се как така мозъкът и сърцето ни не могат да съществуват без този химикал! Толкова ли пък не могат без химия! Известна е още като „глюкоза“. Но помислете си, ако декстрозата е в повече – хоп болест! (диабет) – значи е много опасна. Няма страшно, пише, че в 100 g шунка има само 0.2 g глюкоза!
5. Стабилизатори: трифосфати, полифосфати. Всички знаят – фосфорните съединения са извънредно токсични, например бойните нервно-паралитични отрови зарин и зоман. Те са естери на фосфорната киселина, значи фосфати. От друга страна обаче така наречените нуклеозид трифосфати са градивни камъни на РНК и ДНК и без тях не може да съществува животът? Е какво сега, отрови ли са или не? Щом ги слагат в шунката, значи може би не са? Без тях шунката ще става на каша…
6. Пилешки белтък – биополимер, състоящ се от множество α-аминокиселини, наредени в дълги вериги, които са нагънати в спирали или като кълбо прежда. На този свят има страшни белтъчни отрови, като например змийските отрови. Да се надяваме, че пилешките белтъци не са кой знае колко токсични. Ще кажете – ама това не е химия! Е как да не е – нали виждате формулата, щом има формула, значи е химия, нали така?
7. Антиоксиданти: натриев ериторбат (E316), лимонена киселина (E330). Първият от тези антиоксиданти е натриева сол на ериторбиновата киселина (еритро + аскорбинова), която е стереоизомер на аскорбиновата киселина, т. е. на витамин С, и притежава почти същите антиокислителни качества като него. Понякога я наричат също „изовитамин С“. Не ми се вярва някой, па било той и журналист, да твърди, че витаминът С и лимонената киселина може да са отровни! Но да припомним старата поговорка: ДОЗАТА ПРАВИ ОТРОВАТА! Ако погълнете по една супена лъжица от който и да е от тези антиоксиданти, не гарантирам, че ще оцелеете… Без антиоксиданти от кислорода на въздуха шунката ще промени вкуса и цвета си, няма да може да се яде!
8. Консервант: натриев нитрит (Е 250), формула NaNO2. Не щем консерванти! Химия, отрова! Е да, ама не съвсем! Влага се в шунката, за да се избегне бързото разваляне на месото и рибата и най-вече за да се предотврати растежа на Clostridium botulinum – бактерията, причиняваща ботулизъм. И по-точно ролята му е да предотврати действието на токсина, който се отделя от бактерията. Натриевият нитрит се ползва също и за да запази по-дълго приятния и свеж цвят на месото. Още ли не щем консерванти? Да, наистина е вреден и опасен, но успокояващото е, че се прилага в нищожни количества (максимум 5 промила). Дозата прави отровата! Нитрати и нитрити поглъщаме много повече от зеленчуците, отколкото от месото и колбасите.
И сега стигаме до най-спорния химикал:
9. Овкусител: мононатриев глутамат (МНГ). Познат е още като Е621 – много популярна вкусова добавка в съвременните храни. Тя се използва за подсилване на специфичен вкус, наречен „умами“ – един от петте основни вкуса, наред със сладко, кисело, горчиво и солено. „Умами“ се сравнява с вкуса на месен бульон и възбужда съответните вкусови рецептори. Съдържа се природно в редица зеленчуци, напр. в доматите. В интернет шумно го обявяват за ужасна отрова, увреждаща мозъка, но без да привеждат абсолютно никакви експериментални доказателства. Напротив, МНГ продължава да се влага промишлено в редица консервирани инстантни храни в количества от 0,1% до 0,8% от общото съдържание, което отговаря на естественото му наличие в много други хранителни продукти. Като натурален продукт Е621 се намира в месото, рибата, зеленчуците и зърнените продукти, а в свободна форма се намира в доматите, млякото, картофите, соевия сос и в много сирена. Типична съставка е на вкусните ястия в китайските ресторанти. Американската агенция FDA (Food and Drug Administration) определя МНГ за общопризнат като безопасен (generally recognized as safe = GRAS). Прочети още на: http://www.puls.bg/health/food/news_26656.html също на: https://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate

Хранителните добавки
Според науката за храните под „хранителни добавки“ се разбират две групи вещества: Food supplements (допълнения към храната) и Food additives (добавки към храната), така че въпросът за хранителните добавки не е толкова прост. Към първата група (Food supplements) се причисляват витамините, минералите, фибрите, мастните киселини и аминокиселините. Към втората (Food additives) – вещества, които подобряват вкуса, аромата, външния вид и подобни качества; такива са например солта, оцетът, серният диоксид за виното, селитрата, оцветители, антиоксиданти, емулгатори, мононатриев глутамат, ароматизатори, набухватели и много други, някои от тях се използват от векове. Точно в тази група  попадат прословутите „Е-та“, според номерацията им в Европейския съюз. Точно Е-тата най-често биват обругавани от журналистите в медиите, които с твърде невежи коментари ги обявяват за вредни, опасни и отровни! Но много от тях са абсолютно необходими, разрешени и обявени за безопасни, проверени от БАБХ…
Темата за „хранителните добавки“ е много обширна и разностранна, поради което не се наемам да я обсъждам по-подробно тук.

Химията не е само химия
В целия свят ругаят химията, защото мерише лошо, трови природата, унищожава растения и жилотни. В много университети има забележим отлив от химията, не могат да наберат студенти. А защо никой не си задава въпроса: колко човешки животи са спасени благодарение на химията? Та нали повечето лекарства в аптеките са резултат от неуморната изследователска работа на химици, фармацевти и медици! Да, ругаят ДДТ, което се натрупва на дъното на океаните, трови и унищожава рибите, но колко хора си дават сметка, че благодарение на ДДТ е победена маларията, унищожени са милиони вредни насекоми и са спасени стотици хиляди хора! Историята на ДДТ е изключително интересна и поучителна, прочетете тук:


И накрая искам да спомена, че има редки случаи, в които химията се споменава с добро, тоест в положителна светлина: „Вие защо решихте да се ожените?“ – питат младо симпатично семейство. – „Ами защото се обичаме, осъзнахме, че между нас има химия!“ Е, наистина, в тази химия няма формули, отровни миризми и газове, но явно се подразбира, че е нещо много важно и хубаво!
8.12.2017


Няма коментари:

Публикуване на коментар